Sağlık Yaşam

Bunları Yaparak Günlük Su Tüketiminizi Yarıya Düşürebilirsiniz

Su, yaşamın devam edebilmesi için oksijen gibi korunması gereken en önemli kaynaktır. Ne yazık ki günümüzde su kaynaklarının azaldığının farkında olsak bile, su tüketimi konusunda pek dikkatli davranmamaktayız.

Yeryüzündeki su oranları %97 deniz suyu, %2,1 buzullar, %0.6 yer altı suyu ve yalnızca %0,1 göller, akarsular ve atmosferde yer alan su buharı şeklindedir. Bu oranlara bakarak çok küçük bir parçanın doğal yaşam için tatlı su kaynağı olarak kullanılabildiği görülmektedir.

Su Tasarrufu Neden Önemlidir?

İklim değişiklikleri ile birlikte tatlı su kaynakları büyük bir hızla azalma göstermektedir. Çevrenin doğal akışının bozulmaması ve yaşamın devam edebilmesi için su tasarrufu yapmamız büyük önem taşımaktadır.

Mevcut durum incelendiğinde 2030 yılına değin dünya nüfusunun yaklaşık %40 kadar büyük bir oranında su sıkıntısı yaşanacağına dair senaryolar mevcuttur. Diğer yandan 2040 yılına kadar da çok sayıda ülkenin su sıkıntısı yaşayacağı öngörülmektedir.

Su Tüketiminizi Yarıya Düşürmek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Su tüketimimizi düşürmek için evde uygulayabileceğimiz ufak yöntemlerle su tasarrufuna çok büyük katkılar sağlayabiliriz. Su tasarrufu sağlarken aynı zamanda bütçemize de katkıda bulunabiliriz.

  • Muslukları gerekmedikçe açık bırakmamalıyız. Özellikle dişimizi fırçalarken musluğu açık bırakmak en sık yaptığımız hatalardandır. Dişimizi fırçalarken musluğu kapatmak ve ihtiyacımız olduğunda tekrar açmak büyük bir adım olacaktır. Diğer yandan bulaşıklarımızı yıkarken ya da pisliğini alırken de bu duruma dikkat etmeliyiz.
  • Musluklardan damlayan her bir damla su çok önemlidir. Bakıldığında yalnızca bir damla su gibi görünüyor olsa da dikkat etmemiz gerekenlerin başında gelmektedir. Bozuk bir musluğu vakit kaybetmeden tamir ettirmeliyiz.
  • Sensörlü bataryalar su tasarrufuna büyük oranda katkı sağlar. Ellerimizin hareketini algılayarak otomatik açılıp kapanır ve musluğu açık bırakmamızdan doğacak riski ortadan kaldırır.
  • Meyve ve sebzeleri sürekli akan bir suyun altında yıkamamız şart değildir. Temiz bir suyun içerisinde bekletip, bu suda yıkayarak ve ardından silerek de tüketebiliriz.
  • Bulaşık ve çamaşır makineleri su tasarrufu konusunda çok önemli bir yer tutar. Elde yıkadığımız çamaşır ve bulaşıklarda, makineye oranla çok daha fazla su kullanırız. Özellikle sırf bulaşıklar birikmesin diye elde yıkamaktan vazgeçmeliyiz.
  • Sifon sisteminin içerisine su dolu pet şişe koyarak da su tasarrufu sağlayabiliriz. Diğer bir yöntem ise sadece basılı tuttuğumuzda su harcayan bir sifon sistemi kullanmamız olabilir.
  • Bahçemizi sulamak için hortum kullanmak fazla su kullanımına yol açar. Bahçemizi sulamak için sulama aparatları kullanabiliriz.
  • Duş sürelerimizi kısaltılarak ve suyun ısınması için suyu açık bırakmak yerine altına bir kova koyup suyu daha sonra değerlendirmek üzere ayırarak da su tasarrufuna katkı sağlayabiliriz. Örneğin ısınması için boşa akıtılan su ile bahçemizi sulayabilir, balkonumuzu yıkayabilir ya da evi temizlerken kullanabiliriz.

Su Tasarrufu Yaparak Çevreye Yapabileceğiniz Katkıları Biliyor Musunuz?

Yaklaşık 8 milyarlık dünya nüfusunun ufak adımlarla gerçekleştirebileceği su tasarrufu geleceğe yatırım için büyük bir korunma sağlayabilir.

  • Kuraklıkla mücadelede en temel yöntemdir. Su döngüsü bilinen bir gerçektir, fakat harcadığımız su toprağa her zaman harcadığımız miktarda ve aynı kalitede geri dönmez. Dolayısıyla su tasarrufu ile kuraklık ve su kıtlığı, olabilecek en iyi şekilde engelleyebiliriz.
  • Su tasarrufu ile enerji korunur. Kullanılan suların temizlenip tekrar kazanılması için faaliyet gösteren su arıtma tesisleri çok fazla enerji harcar ve çevreye de zarar verir. Su tasarrufu ile harcanan bu enerjinin zararlarını en aza indirebiliriz.
  • Sağlıklı ve hijyenik bir gelecek için gereklidir. Temizlik için olmazsa olmaz olan suyun korunması geleceğimiz için büyük bir yatırımdır.
  • Tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirlik sağlar. İnsan kaynaklı su ayak izinin %90’ından fazlası tarımsal faaliyetlerden kaynaklıdır. Bu oranın üçte biri hayvancılıktan gelir. Tarım ve hayvancılığın devamı için üretim ve tedarik süreçlerinde su tasarrufunun sağlanması gerekir.
  • Hayvan türlerinin yok olmasını engeller. Suyun azalması ya da yok olması ile biyo-çeşitlilik çökebilir ve birçok tür yok olabilir.

Besin zincirinde devamlılık sağlar. Besin zincirinin temelinde bitkiler bulunur ve bitkilerin %80’i sudan oluşur. Hayvanlar ihtiyaçlarının büyük bir kısmını bitkilerden karşılar ve bu döngüyü korumak için su tasarrufu sağlamalıyız.


BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!