Sağlık Yaşam

Küresel Su Krizi için Üzerinize Düşen Sorumlulukları Biliyor Musunuz?

Su, küresel ısınma ile her geçen zamanda kaybetme tehlikesiyle burun buruna olduğumuz ve yaşam için vazgeçilemez değerde olan doğal bir kaynaktır. Hiçbir zaman tükenmeyecek gibi görülen su aslında sınırlıdır ve stratejik bir değere sahiptir. Gelecekte suyun işlevini yerine getirmesi mümkün olan herhangi bir yapay maddenin olmayacağı kesindir. Bu sebeple hayati bir öneme sahiptir.

Küresel Su Krizi Nedir?

Su her canlı için temel kaynaktır. Temizlik, beslenme ve üretim gibi birçok faaliyetin devam etmesi su olmadan mümkün değildir. Küresel su krizi dünya üzerindeki kullanıma uygun su miktarının ne kadar az olduğunun gözlenmesiyle ortaya çıkar. 

Dünya üzerinde su rezervlerinden yalnızca %1’i kullanıma uygundur. Geri kalanı okyanuslar, denizler, akarsular, göller ve yeraltı suları olarak belirlenir. Peki kullanıma uygun su denildiğinde ne anlamamız gerekir?

Kullanıma Uygun Su Nedir?

Kullanıma uygun su içilebilir ve kullanılabilir olarak iki kategoride incelenir. İçilebilir su denildiğinde akla ilk içme suyu gelir. İçme suyu insan vücuduna direkt olarak nüfuz eden, sağlığı tehlikeye atmayan su çeşididir. 

Kullanılabilir su ise dolaylı yollardan vücuda temas eden sudur. Çeşme suyu, tarımda ya da gıda imalatında kullanılan su kullanılabilir su kategorisindedir. 

Küresel Su Krizini Engellemek İçin Ülkeler Neler Yapabilir?

Bütün ülkeler yaklaştığı bilinen küresel su krizi için önlem almak zorundadır. Ülke politikalarında yer verilmesi gereken bazı su tasarrufu içeren çalışmalar şunlar olabilir:

  • Atık su arıtma, olası bir krize karşı kullanıma uygun suyun tasarruflu bir şekilde kullanımına olanak tanır.
  • Bilinçlendirme çalışmaları yapılarak bireylerin su tasarrufu konusunda bilgilendirilmesi sağlanabilir.
  • Su borularında oluşan ve oluşabilecek sızıntılara karşı önlemler almak su tasarrufu için önemli bir adımdır.
  • Nüfusun fazla olması su kaynaklarına erişimi kısıtlayacağından ve zorlaştıracağından bu konuda önlemler alınabilir.
  • Su depolamak için daha fazla çalışma yapılabilir.

Küresel Su Krizini Engellemek İçin Siz Neler Yapabilirsiniz?

Türkiye, kişi başına düşen 1000-3000 m³ su miktarı ile su azlığı yaşayan ülkeler kategorisinde yer alır. 

Su Tasarrufuna Mutfaktan Başlayabilirsiniz

Evde kullanılan suyun büyük bir kısmı mutfakta yapılan işlemler sırasında harcanır. Sebze ve meyve yıkamak, bulaşıkları temizlemek ya da bulaşık makinesini tam olarak dolmadan çalıştırmak fazla su harcanmasına neden olur.

  • Bulaşıkların elde yıkanması daha az su harcanacağı düşüncesiyle gerçekleştirilen bilinçsiz bir harekettir. Hem pisliğini almak, hem yıkamak, hem durulamak için çok su harcanır. Bulaşık makinesinde yıkanan bulaşıklar çok daha az su kullanmaya olanak tanır. 
  • Meyve ve sebzeleri önce su dolu bir kap içerisinde bekletip, sonrasında kısa bir sudan geçirme işlemi yaparak, kapta biriken su ile evdeki bitki ve çiçeklerinizi sulayabilirsiniz. Hem gıdalarınızı temizler, hem bitkilerinizi besler hem de sudan tasarruf edebilirsiniz.
  • Fazla su kullanımını engelleyen su tasarruflu başlıklar kullanarak da suyun korunmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Banyo ve Tuvaletteki Su Kullanımınızı Gözden Geçirebilirsiniz

Banyo ve tuvalette gerçekleştirilen bazı işlemler göze batmasa da su kullanımı açısından birçok olumsuzluk barındırır.

  • Peçeteleri asla klozete atmamalı, bunun yerine bir poşete koymalısınız. Böylelikle sifonu bir defadan fazla çekmeniz gerekmez.
  • İhtiyaçtan fazla su kullanılmadığından emin olmak için sifon içerisine su dolu bir şişe ekleyerek fazla su dolumunu ve kullanımını engelleyebilirsiniz. Veya yeni teknolojiye sahip iki kademeli sifon sistemlerini kullanıp gereksiz su kullanımını önleyebilirsiniz.
  • Dişinizi fırçalarken veya ellerinizi yıkarken musluğu kapalı tutmanız çok faydalıdır.
  • Bozuk musluklarınızı tamir ettirebilirsiniz.
  • Tıpkı bulaşık makinesinde olduğu gibi, çamaşır makinesinin de tam dolmadan kullanılmaması su tasarrufu için önemli bir adımdır. 

Banyoda veya sokakta halı gibi materyallerin veya arabaların yıkanması da boşa su kullanımına bir örnektir. Çevrenizde bu gibi olumsuz durumlar gördüğünüzde insanları uyarabilirsiniz.


BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!