Beslenme Sağlık Yaşam

Ne Zaman Su İçmeliyiz?

Su içmek için genellikle ağzımızın kurumasını bekleriz. Dr. Batmanghelidj’e göre bu aslında son belirtilerden biri. Dr. Batmanghelidj bu konuyu şöyle açıklıyor:

“Kuru ağız, sıvısız kalmanın tek belirtisi değildir ve susamayı beklemek yanlıştır. Bedendeki acı, bedenin suya ihtiyacı olduğuna dair bir kriz çığlığıdır. Susuzluğun giderilmesi gerekir. Bedeniniz yeteri kadar su almadığında ağrınız varsa bu, sıvısız kaldığınızın bir belirtisidir.”

Uyandığınızda, bol su içmek önemlidir; çünkü beden uyurken terleme ve nefesi dışarı vermenin yarattığı buharlaşma gibi işlemlerle su kaybeder. Dolayısıyla gece yatağa girmeden önce su içmek de iyi bir fikirdir. Sabahları bedene bir “aşı” yapmış gibi olur, üstelik bunu kolaylıkla hazmedilecek sıvı şeklinde yapar.

Suyun, gün boyunca düzenli bir biçimde içilmesi gerekir; böylece, tuz ve sıvı seviyeleri her zaman dengeli kalır. Bu nedenle yanınızda sürekli bir şişe su taşımanız tavsiye olunur. Bedeninizin aşırı susuz kalma belirtileri göstermesini beklemek yerine (kuru bir ağız, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi), vücudunuzu susuz bırakmamayı hedefleyin. Buna başladıktan sonra bedeniniz, zamanla sıvı alımı seviyelerindeki en ufak bir düşüşü bile fark edecek, hatta beyne bir sinyal bile yollayacaktır. Bu, bir kriz çığlığı olmayacak; daha çok, “Şişeden bir yudum al, senin için faydalı.” diye fısıldayacaktır. Bu mesajı aldığınızda, su içmeyi daha sonraya ertelemeyin. Çünkü “susamayı bekleme” oyununda tek kaybeden olur; siz!

Yemek yemeden yarım saat önce bir bardak su içmek bedene, hidroliz işlemi aracılığıyla yiyecekleri etkin bir biçimde parçalamasını sağlayacak sıvıyı temin eder. Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur.

Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.


BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz.

BiSU’yu indirmek için tıklayın!