Sağlık

“Bol Sıvı Tüketin” Cümlesindeki “Sıvı” Nedir?

Özellikle yaz ayları başta olmak üzere yılın her döneminde oluşan sıvı kaybı, susama duygusunu yoğun bir şekilde hissettirir. Vücuttaki tüm fonksiyonların sağlıklı bir şekilde çalışması için kaybedilen sıvının yerine konulması gerekir. Bu sıvı ihtiyacının büyük bir kısmını su karşılasa da çeşitli besinlerden takviye almak mümkündür. Sıvı nedir sorusuna “su” şeklinde bir cevap vermek doğru olmayacaktır. Sulu yemek, meyve ya da sebze tüketerek de vücudun su ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilirsiniz.

Günde en az 2 – 2,5 litre su içmek, vücudun yeterli miktarda sıvı alabilmesi için son derece önemlidir. Bol sıvı tüketimini ise vücut direncini kaybetmeden yapmak gerekir. Kahve, çay ve asitli içecekler, vücudun sıvı ihtiyacını karşılamaz. Bunlar yerine taze sıkılmış meyve suyu, ev yapımı limonata, ayran ya da maden suyu gibi içecekleri tercih edebilirsiniz.

Bol Su ve Sıvı Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Bol sıvı tüketmenin faydaları saymakla bitmez. Doğru miktarda su tüketerek vücut sağlığını korumanız mümkündür. Suyun vücuda sağladığı faydalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Eklemlerin kayganlığı artıran sıvının içeriğinde su bulunur. Yeterli miktarda su içmediğinizde ise kayganlığı artıran sıvıların azaldığı görülür. Bu durum, eklem ağrılarına ve ilerleyen dönemlerde birtakım bozukluklara yol açar. Ağrısız bir şekilde hareket etmek için bol su içmek gerekir.
  • Vücudu kontrol eden beyin, sağlıklı bir şekilde çalışmak için suya ihtiyaç duyar. Su tüketiminin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi; unutkanlık, uyku hâli ve dikkat eksikliği gibi rahatsızlıkları giderir. 
  • Su yetersizliği, ciltte kurumaya ve pul pul dökülmeye yol açar. Aynı zamanda cildin elastik yapısının da kaybolmasına neden olur. Düzenli olarak su içerek cildinizi eski sağlığına kavuşturabilirsiniz.
  • Bol miktarda tüketilen su, sindirim sistemine fayda sağlar. Aksi hâlde kabızlık ve hazımsızlık gibi durumlarla karşılaşmanız mümkündür.

Sağlıklı bir kişinin vücudundan her gün ortalama 2500 ml su kaybolur. Yaz aylarında ise bu oran daha da artar. Yiyecek ve içeceklerden alınan su ile vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz. 

Su ve Sıvı Tüketiminin Vücudumuza Etkileri Nelerdir?

Sağlıklı bir hayat sürmenin temel yollarından bir tanesi, doğru miktarda ve bol sıvı tüketiminden geçer. Gün boyunca yapılan solunum, terleme ve idrar gibi aktiviteler nedeniyle vücutta su kaybı yaşanır. Vücudunuz yaz mevsiminde çok daha fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Bol sıvı tüketimi sayesinde tüm iç organlarınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Yeterli miktarda su tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu iz elementlerin çoğunu karşılar. Ödemlerin atılması, cildin güzelleşmesi ve bağışıklığın korunması gibi pek çok konuda da fayda sağlar. Kan dolaşımıyla vücuda dağılan su, hücrelerin her birine etki ederek sağlıklı bir çalışma sistemi yaratır.

Bol Sıvı Tüketmek Neden Bu Kadar Önemlidir?

Su, her canlı için en önemli besin ögesi olarak kabul edilir. Bol sıvı tüketimiyle yiyeceklerin sindirimi, emilimi, hücrelerin çalışması ve metabolizmanın desteklenmesi sağlanır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte vücuttaki su oranı azalmaya başlar. Dolayısıyla yaşlanmanın etkilerini minimuma indirmek için doğru ve düzenli miktarda su içmeniz gerekir. Bol sıvı tüketmenin önemine dikkat eden bireyler, sağlıklı ve uzun bir yaşamın kapısını aralayabilir.

Ne Kadar “Bol” Sıvı Tüketmeliyiz?

Su, beslenmenin vazgeçilmez ögelerinden bir tanesidir. Yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı ortalama 2500 ml civarındadır. Bu oran, mevsime ve kişinin vücut yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu su miktarını basitçe ölçmek için idrarınızın rengini inceleyebilirsiniz. Koyu idrar rengi, vücuda yeterli miktarda su girmediğinin bir işaretidir. 

Kaynaklar

  1. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/beslenmehareket-haberler/yeterli-su-ve-sivi-tuketiminin-onemi.html 
  2. https://www.acibadem.com.tr/hayat/bol-su-icmek-neden-onemli/ 
  3. https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/vucudun-su-ihtiyacini-gideren-10-besin 
  4. https://www.losante.com.tr/Blog/Detail/2142 
  5. https://www.doktorsaliheken.com/suyun-onemi-ve-gunluk-su-tuketimi 

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!