Sağlık Yaşam

“Su İçsem Yarıyor” Diyenler Haklı Mı? Su Kilo Aldırır Mı?

Oksijenden sonra vücut için en gerekli bileşen sudur ve kilo aldırması için hiçbir sebep yoktur. Çünkü suyun kalorisi yoktur. Bunu şu şekilde de açıklayabiliriz: Canlılar yalnızca karbonhidratları, proteinleri ve yağı parçalayarak enerji sağlar, fakat suyun içerisinde bunların hiçbirisi yoktur. Bu sebeple kilo almaya etkisi de yoktur.

Birçok insan su ile sıvıyı birbirine karıştırır. Örneğin limonlu, maydanozlu su, çay, kahve ya da taze sıkılmış meyve suları… Sağlık yönünden elbette faydaları bulunur, fakat suyun yerini tutamazlar ve suyu başka bir besinle karıştırdığınızda ortaya kalori çıkar. Bu da sizin belirli miktarda kilo almanıza sebebiyet verebilir. Örneğin su 0 kcal iken, suyla birlikte hazırlanan çay 3 kcal’dir.¹ Peki “su içsem yarıyor” diyenler haklı mı? Maalesef bu tabirin bilimsel bir geçerliliği yok, neden mi? Cevabı için okumaya devam edebilirsiniz…

Yetersiz Su Tüketenlerin Karşılaştığı Sorunlar

Suyun yerini hiçbir içeceğin ve yiyeceğin tutamayacağını birçok uzman dile getirir. Günlük alınması gereken su miktarı yanlış kanılar yüzünden genellikle çay, kahve, meyve ya da meyve suları ile karşılanmaya çalışılır. Bu da vücuda ekstra kalori sokulması anlamına gelir. Su tüketimini artırmak için her ne kadar bu içecekleri ve yiyecekleri tüketirseniz tüketin birçok sorunla karşılaşmanız engellenemez.²

Yetersiz su tüketenlerin karşılaştığı sorunlar ise:

Kilo alma: Vücudunuz için yeterli miktarda su tüketmiyorsanız sindirim enzimlerinde yavaşlama görülür. Sindirim sisteminin yavaşlaması kilo alımını tetikler.
Kabızlık: Sindirim enzimlerinin yanı sıra bağırsak hareketliliği de azalacağından kabızlık sorunu ile karşılaşabilirsiniz.
Mental sağlık: İçtiğiniz suyun yaklaşık %75 kadarı beyin tarafından kullanılır. Yetersiz sıvı alımı ile konsantrasyon, unutkanlık ve baş ağrısı gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Depresyon: Yetersiz su tüketmek kronik yorgunluğa yol açabilir. Bu da depresyonu tetikleyen önemli bir etkendir. Yeterli miktarda su tüketmediğinizde beyin su ihtiyacını karşılayamaz ve enerji üretimini en aza indirir.
Kas ağrısı: Kaslarda laktik asit birikimi olur. Bu asidin vücuttan atılması su ile sağlanır. Atılmadığı takdirde kaslarda ağrı meydana gelebilir.
Kuru cilt: Su tüketimi yetersiz kaldığında cilt esnekliği azalacağından kurumalar ve yaşlanma belirtileri gözlenir.
Ateş: Vücut ısısının dengede tutulması için su tüketimi ekstra bir öneme sahiptir. Vücut ısısı yükselirse ısının dengelenmesi için terleme başlar. Yetersiz su tüketimi ise terleme düzeyini en aza indireceğinden vücut ısısı dışarıya atamaz ve ateş meydana gelir.
Suyun Faydaları
Tekrar söylemek gerekirse “su içsem yarıyor” cümlesi yanlış bir tabirdir. Su içmek kilo aldırmaz, aksine faydalıdır ve yeterli miktarda düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Suyun faydalarını sıralayacak olursak;

İştah kontrolü sağlayarak kilo alımını engeller, kilo vermeye yardımcıdır.
Vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde, sekteye uğramadan çalışmasını sağlar.
Kalp sağlığını korur.
Beyne etki ederek enerjinizi korur.
Cildin nem dengesini korur ve yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasını yavaşlatır.
Konsantrasyonu artırır, unutkanlık probleminizi azaltır.
Kaslarınızın işlevsel bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Sindirim ve bağışıklık sisteminizi koruyarak kilo almanızın önüne geçer ve kabızlık problemi yaşamanızı engellemeye çalışır.
Su Tüketmenin Püf Noktaları
Daha fazla ya da günlük tüketmeniz gereken miktarda su içmek istiyorsanız birkaç adımı izleyerek düzenli bir şekilde su tüketiminizi sağlayabilirsiniz.

Her zaman yanınızda bir şişe su olabilir. Bu sizi su içmeye teşvik eder.
Susuzluk hissetmeseniz bile spor aralarında ve sonrasında su alımını artırabilirsiniz.
Sabah uyandığınızda yapacağınız ilk şey su içmek olabilir. Bunun için uyandığınızda kolaylıkla görebileceğiniz bir yerde bir bardak su bulundurabilirsiniz.
Suyun yerini asla tutamayacak olan kahve, çay ve meyve suları gibi sıvıları tüketirken aralarda bir iki yudum su alarak vücudunuzun su dengesini sağlayabilirsiniz.

Kaynak 1: https://www.acibadem.com.tr/hayat/yediklerinizle-kac-kalori-aldiginizi-biliyor-musunuz/
Kaynak 2: https://www.acibadem.com.tr/hayat/yetersiz-su-icmek-kilo-aldirir/

 


BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!