Sağlık

Cam Şişe Neden Daha Sağlıklıdır?

Su, vücudun yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu temel kaynaklardan biridir. Günlük hayatın pek çok noktasında yer alan suyu düzenli olarak yanınızda bulundurmanız gerekir. Cam şişeler, bu süreçte en iyi yardımcınız olur. Gıdayla temasa uygun olan cam; kolay taşınabilen, sağlıklı ve geri dönüşüme uygun su şişesi materyallerinden biridir. Kum, soda külü ve kireçtaşı gibi maddelerden üretilen cam, içerisinde saklanan suyun yapısını olumsuz etkilemez.

Keyifli bir tüketim imkânı sağlayan cam şişeler, içerisindeki sıvıyı sağlıklı bir şekilde saklamasıyla uzun yıllardan beri kullanılır. Cam ambalajların tümü, zararlı kimyasalların ve toksinlerin gıdaya geçmesini önler. Camın gaz geçirgenliğine sahip olmaması da muhafaza edilen suyun yapısının bozulmasını engelleyen unsurlardandır. Özellikle içerisindeki sıvıya zararlı maddelerin geçmesini önlemek, cam su şişesi faydalarından sadece bir tanesidir. 

Cam Su Şişesi ve Cam Damacana Kullanmanın 5 Faydası 

Cam şişe kullanımının pek çok açıdan faydası bulunur. Hem günlük tüketim için yeterli hacme sahip şişeler hem de büyük boyutlu damacanalar, cam sayesinde bu ihtiyacı daha sağlıklı şekilde karşılamanıza yardımcı olur. Cam su şişesi ve damacana kullanmanın faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Ergonomik yapıya sahip olan şişeler, küçük bir çantada dahi rahatlıkla taşınabilir. Bu sayede bulunduğunuz her yerde temiz içme suyuna ulaşabilir, vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz. 
  • Cam damacana kullanımı, sağlıklı su tüketme imkânı sunmasının yanı sıra doğanın korunmasına katkı sağladığı için de tercih edilmelidir. Yıl içerisinde milyonlarca plastik, kullanım ömrünü doldurduktan sonra çöpe atılır. Çözünmesi uzun yıllar alan bu materyal, doğaya çeşitli zararlar verir. Cam su şişesi tüketiminin artması ise ekolojik anlamda fayda yaratır.
  • Cam su şişesinin faydalarından biri de su içme alışkanlığı kazanmanın yollarını arayanları motive etmesidir. Plastik şişelerde bulunan sular, uzun süre tüketilmediğinde ilk günkü lezzetini yitirir. Cam ambalajların içinde yer alan suyun ise tadı ve kokusu değişmez. 
  • Cam su şişesi, yeniden kullanılabilir özelliği sayesinde tasarruf etmenize yardımcı olur. Bu objeler sayesinde tek kullanımlık pet şişeleri sürekli olarak satın almanıza gerek kalmaz. Cam şişeyi gerektiğinde doldurarak maddi açıdan tasarruf etme imkânı elde edebilirsiniz. 
  • Cam kullanılarak imal edilen şişelerin temizliği de bir hayli kolaydır. Sabun gibi ağır olmayan kimyasalları kullanarak şişenizi gerektiğinde kolayca temizleyebilirsiniz. 

Cam şişe ve damacana kullanımı, sağladığı birçok faydayla hem daha keyifli hem de oldukça sağlıklı bir su tüketim alışkanlığı kazandırır. Siz de hem evde hem de dilediğiniz her yerde sağlıklı suya kolayca ulaşabilmek için cam şişe kullanabilirsiniz. 

Cam Şişeler Nasıl Geri Dönüştürülür?

Dünyada her gün yüzlerce ton cam atığı üretilir. Doğal içeriklere sahip cam şişe atıkları, çeşitli geri dönüşüm evrelerinden geçerek yeniden kullanılabilir hâle gelir. Bu sayede hem çevrenin korunması hem de üretim maliyetlerinden tasarruf edilmesi mümkün olur. 

Cam şişeler, geri dönüştürüldükten sonraki 30 gün içerisinde mağaza raflarındaki yerini alabilir. Zamanla kalitesini kaybeden çoğu ürünün aksine cam, hiçbir saflık kaybı yaşamadan sonsuza kadar geri dönüştürülebilir. Üstelik camı geri dönüştürmek için gereken enerji miktarı, yeni bir şişe yapmak için gerekenden daha azdır. Bu nedenle kullanılan cam şişenin geri dönüşümü hem zaman hem de maliyet açısından pek çok fayda sağlar. Cam su şişesi, faydalarını geri dönüşüm sürecinden sonra da kaybetmediği için bu ürünleri gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. 

Cam Şişelerin Geri Dönüşüm Aşamaları

Cam şişenin geri dönüşüm aşamaları, özel tesislerde kısa süre içinde tamamlanabilir. İlk olarak cam kapların önceden ayrıştırılması ve Seçici Belediye Atık Toplama Noktası gibi tesislere gönderilmesi gerekir. Burada cama yapışan folyo, kâğıt ve plastik gibi maddeler ayrıştırılır. Daha sonra camlar, ham madde kırıcılarına gönderilir ve ezme işlemi başlatılır. 

Ezilen camlar, şeffaf ve renkli olmak üzere iki farklı gruba ayrılır. Daha sonra ise camların eritme fabrikasına ulaşması sağlanır. Bu tesiste yeniden ezme, agrega temizliği ve çelik fırında eritme gibi işlemler gerçekleştirilir. Son aşamada ise cam şişelere şekil verilir ve geri dönüşüm süreci tamamlanır.

Kaynaklar

  1. https://blog.bisu.com.tr/su-icme-aliskanligi-nasil-kazanilir/
  2. https://www.marsu.com.tr/cam-su-sisesi-kullanmak-icin-5-neden/
  3. https://www.sifiratiksepeti.com/cam-nasil-geri-donusturulur/
  4. https://www.products.pcc.eu/tr/blog/cam-geri-donusumu-nedir-ve-cam-nasil-yeniden-kullanilabilir/

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!