Beslenme

Bebeklere Neden Su Verilmez?

Beslenmenin en önemli adımlarından biri olan su, her yaştan insan için oldukça büyük bir önem taşır. Ancak bebeklerin su ile olan ilişkisi yetişkinlere göre biraz daha farklıdır. İlk altı aylık dönemde bebeklere su verilmesi tavsiye edilmez. Bu süreçte bebeğin su ihtiyacı, anne sütünden karşılanır. 

Su, yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesine yardımcı olsa da 6 aydan küçük bebekler için aynı yararı taşımaz. İlgili içeceğin tüketimi, bebeğin hassas vücudu için enfeksiyon tehlikesi oluşturabilir. Bunun yanı sıra midede yer kaplayarak açlık ihtiyacının geçiştirilmesine de neden olur. 

Ek Gıdaya Geçen Bebeklere Ne Zaman Su Verilir?

Ebeveynler ya da çocuk sahibi olmayı düşünenler, “Bebeklere ne zaman su verilir?” sorusunun cevabını merak edebilir. Yeterli miktarda anne sütü içen bebekler, ilk 6 ayda suya ihtiyaç duymaz. Bunun sebebi ise anne sütünün %80 oranında sudan meydana gelmesidir. Bebeğin su tüketmesi gereken dönem ise 6 aydan sonra, yani ek gıdaya geçildiğinde başlar. Ek gıdada su tüketimi doğru bir şekilde yapıldığında bebeğinizin zihinsel ve bedensel fonksiyonları gelişim gösterir.

Ek Gıdaya Geçen Bebeklere Ne Kadar Su İçirilmelidir?

“Bebeklere ne kadar su verilir?” sorusunun cevabı, çeşitli kriterlere göre değişkenlik gösterebilir. Söz konusu kriterler arasında bebeğin yaşı, kilosu, boyu ve hava sıcaklığı gibi unsurlar yer alır. Bunun yanı sıra bebeğin 6 aydan sonra tükettiği anne sütü miktarı da su ihtiyacının belirlenmesinde önemli rol oynar. 

Bebeklerde su tüketimi miktarı, anne sütünün yanında yaklaşık olarak 100 – 120 ml kadar olmalıdır. 1 – 3 yaş arasındaki çocukların ise günde 1 litreye kadar su tüketmesi uygundur. Bu miktarın tek seferde verilmesi doğru sonuçlar vermeyecektir. Suyu bebeğinize gün içerisinde azar azar vermeniz tavsiye edilir. Aynı zamanda suyu yemeklerden sonra içirerek bebeklerin midesinin dolmasına da engel olabilirsiniz. Bu noktada bebeğiniz için uygun olan tüketim miktarını uzman bir hekime danıştıktan sonra belirlemeniz son derece büyük önem taşır.

6 Aydan Küçük Bebeklere Neden Su Verilmez?

6 aydan küçük bebekler, son derece hassas ve narin bir yapıya sahiptir. Enfeksiyon riski barındırdığı için 6 aydan küçük bebeklere arıtılmış ya da kaynatılmış olsa dahi su verilmesi tavsiye edilmez. Bebeklerde su tüketimi, anne sütü yardımıyla kolay bir şekilde gerçekleştirilir. Bu nedenle anne ve babaların bebeklerine ilave olarak su vermesine gerek kalmaz. 

Az miktardaki su bile 6 aydan küçük bebeklerin midesini şişirmek için yeterlidir. Bu tür durumlar ise bebeklerin anne sütünden daha az miktarda faydalanmasına neden olur. Yeteri kadar anne sütü ya da mamayla beslenemeyen bebekler ise gelişimi için son derece önemli olan besinleri alamaz. Bu durum, bebeğin iştahının azalmasına da neden olabilir.

Yenidoğan Bebeklere Su Verilirse Ne Olur?

Yenidoğanlarda su tüketimi büyük riskler taşıyabilir. Yapılan araştırmalara göre ilgili içeceğin 6 aydan önce tüketilmesi su zehirlenmesi gibi tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Bu durum ise nöbet geçirme ve komaya girme gibi ölümcül riskler taşır. 

Çeşitli enfeksiyon hastalıklarına da neden olabilen su, bebeğin yaşam şartlarında birtakım olumsuz durumlara sebebiyet verebilir. Bebeklerde su tüketimi anne sütünden karşılandığı için bu ve benzeri riskler alınmamalıdır. Dilerseniz 6 aydan sonra alanında uzman olan bir hekimin tavsiyesi ile bebeğinize su vermeye başlayabilirsiniz. 

Kaynaklar

  1. https://www.acibadem.com.tr/hayat/bebeklere-6-aydan-once-su-verilmez/#:~:text=Ancak%20ek%20besinlere%20ge%C3%A7tikten%20sonra,risk%20ta%C5%9F%C4%B1yaca%C4%9F%C4%B1ndan%20enfeksiyon%20tehlikesi%20olu%C5%9Fturur.

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!