Beslenme

İyi Bir Kahve Yapmak için Su Sıcaklığı Kaç Derece Olmalıdır?

Bir bardak kahvenin büyük bir kısmı, herkesin bildiği üzere sudan oluşur. Doyumsuz bir lezzete ulaşmak için ise kahve suyu hazırlarken birtakım unsurları göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir. Özellikle sıcaklık, hazırlayacağınız kahvenin lezzetini belirleyecek olan başlıca faktörlerin arasında yer alır. Kahve için ideal su sıcaklığı, 90 ila 96°C arasında değişiklik gösterir. Bu aralığa dikkat ederek tükettiğiniz kahve çekirdeğinin aromasını ve tadını kaybetmesini engelleyebilir, lezzetli içecekler hazırlayabilirsiniz. Servis edilen kahvede ideal su sıcaklığı ise 82 ila 85°C arasında olmalıdır. Bu içeceklerin sıklıkla 60°C’ye kadar soğuduktan sonra tüketildiğini söylemek mümkündür.

Kahve Makinasına Eklenecek Suyun Sertliği Nasıl Olmalıdır?

Kalsiyum karbonat (CaCO3) ve magnezyum karbonat (MaCO3), suyun sertliğini belirleyen maddelerdir. Bu unsur, tüm dünyada da yaygın bir şekilde kullanılan Fransız sertlik derecesi (fr) sayesinde kolayca ölçülür. 7,20 fr sertliğe kadar içilen suyun çok yumuşak olduğu bilinir. 7,20 fr üzerindeki değerler ise aşağıdaki gibi sıralanır.

  • 7,20 fr – 14,20 fr yumuşak
  • 21,50 fr’ye kadar orta sert
  • 32.50 fr’ye kadar oldukça sert
  • 54 fr’ye kadar sert
  • 54 fr üstü çok sert olarak bilinir.

Kahve için ideal su sertliğinin yukarıdaki değerler ışığında ”yumuşak” olması önerilir. Bu sayede su ve kahve dengesi başarılı bir şekilde sağlanır. Üstelik makinede kahve yaparken yumuşak su kullanmak, cihazın ömrünü de uzatır. İçeceği sert suyla hazırlamak ise kahvenin acı bir tada sahip olmasına neden olurken makinenin de zamanla arızalanmasına yol açabilir. Bu doğrultuda kullandığınız suyun sertliğine dikkat ederek her yudumda kahvenin tadını, aromasını ve yoğun kokusunu hissedebilirsiniz.

Daha Lezzetli Bir Kahve için Suya Dair Bilmeniz Gereken 3 Püf Noktası

Sağlıklı bir kahve hazırlamak için kullandığınız suyun içeriğinden haberdar olmanız önemlidir. Kahve yapımında suyun önemi bir hayli fazla olduğundan özellikle bu içeceği gün içinde fazla miktarda tüketen kişilerin hassas davranması tavsiye edilir. Hem faydalı hem de lezzetli bir kahve için aşağıda yer alan üç püf noktasını göz önünde bulundurabilirsiniz.

İyi Bir Su Kullandığınızdan Emin Olun

Herhangi bir filtreleme işlemine tabi tutulmamış olan musluk suyunun sağlığımıza etkisi olumsuz yöndedir. Bu doğrultuda tercih edeceğiniz kahve demleme suyunun kireç oranının düşük olması gerekir. İçecek hazırlarken musluk suyu gibi kimyasal madde yoğunluğu fazla olan kaynaklardan uzak durulması önerilir. 

Belirli bir sertlik derecesine sahip olan içme suyu, kahve yapımında tercih edebileceğiniz sağlıklı bir alternatiftir. Bulunduğunuz ortamda içme suyu mevcut değilse musluk suyunu karbonlu filtre cihazlarından geçirerek kullanabilirsiniz. Bu aşamada tercih edeceğiniz cihazın kaliteli ve güvenilir olması gerekir. Nitelikli Kahve Birliği olarak bilinen SCA, lezzetli bir içecek hazırlamak için kullanılan suyun belirli standartlara sahip olması gerektiğini vurgular. Bu standartları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Koku: Temiz, kokusuz
  • Renk: Renksiz
  • Klor: 0 mg/L
  • Kalsiyum sertliği: 68 mg/L
  • Alkalilik: 40 mg/L
  • pH: 7.0
  • Sodyum: 10 mg/L

İyi bir kahve suyunun yukarıdaki değerlere sahip olması gerekir. Bu sayede aroması yüksek ve lezzetli kahveler hazırlamanız mümkün olur. Bu değerlere uygun bir kahve hazırlamak için kullandığınız suyun içeriğine özen göstermeniz gerekir.

Kaynattığınız Suyu Bekletin

Kahve için ideal su sıcaklığını yakalamak adına kaynatma işleminden sonra yaklaşık 1 dakika kadar beklemeniz gerekir. Aksi takdirde kaynar su, kahveyle temas ettiği anda çekirdekleri yakmaya başlar. Bu durumun sonucunda ise kahvede aroma ve tat kaybı yaşanır.

TDS Ölçer ile Kahve Suyu İçindeki Çözünmüş Katı Madde Miktarını Test Edin

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre bir suyun içilebilir olması için barındırdığı TDS’nin 300 mg’dan az olması gerekir. İçerisindeki çözünmüş katı madde miktarı 300 mg’dan fazla olan sular, çeşitli sağlık problemine yol açabilir. Dilerseniz TDS ölçer kullanarak tüketmekte olduğunuz suların değerlerini inceleyebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://yemek.com/kahve-nasil-yapilir/
  2. https://mokapota.com/kahve/kahve-suyu-nasil-olmali/2436#Ideal-Kahve-Suyu-Icin-Detaylar
  3. https://www.kahve.com/blog/icerik/kahve-nasil-demlenir#:~:text=Su%20S%C4%B1cakl%C4%B1%C4%9F%C4%B1,kalitesinde%20bir%20kayba%20neden%20olacakt%C4%B1r.
  4. https://puretronwater.com/iyi-kahve-yapmak-icin-ideal-su-nasil-olmalidir/
  5. https://mikocoffeeturkey.com/kahvede-suyun-onemi/

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!