Yaşam için gerekli olan en önemli şey su. Su olmazsa yaşam da olmaz. Diğer gezegenlerde yaşam var mı diye araştırılırken, ilk önce su var mı diye bakılmasının sebebi bu. Suyun yetişkin bir insan için en temel ihtiyaç olduğu da bir gerçek. Faydaları saymakla bitmez. Peki ama bebekler için de böyle mi? Bebekler de yetişkinler gibi su içmeli mi? Çeşitli mağazalarda satışta çıkan bebek suyu alınmalı mı? Bebeklere verilen suyu seçerken nelere dikkat etmeli?
Öncelikli olarak şunu söyleyebiliriz, bir doktor tavsiyesi olmadıkça, bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. 6 ay boyunca tüm bebekler, anne sütü ile gerekli tüm besin ihtiyaçlarını karşılar, çok sıcak havalarda bile gerekli olan tüm suyu anne sütünden edinebilir. Johns Hopkins Çocuk Merkezi’ndeki araştırmacılar bu aylarda verilecek suyun bebeğin elektrolit dengesini bozabileceğini, hatta su zehirlenmesine yol açabileceğini söylemektedir.
Bebeğiniz 6. ayı geçtiğinde su verebilir misiniz?
Bebeğiniz 6. ayı devirdiğinde, ek gıdalarla birlikte biraz da su vermeye başlamanız bebeğe faydalı olacaktır.
Bebeğinize verdiğiniz suyun özellikleri nasıl olmalı?
6. aydan sonra bebeğe su verilmeye başlandığında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ancak uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamalıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Uzmanlar sindiriminin kolaylığı açısından, pH değeri 7.0’nin üzerinde olan suları tavsiye ediyorlar. Doğal mineralli sular saf olmakla beraber, bu suların kalsiyum oranları bebeklere fazla gelebilir. Doğal kaynak suları ise bebekler için fazla sodyum içerebilir.
Flor oranı açısından litrede 1.5 mg’dan daha az flor bulunan sular tercih edilmelidir. Az miktarda flor bebekler için faydalıyken, fazlası diş gelişimine zarar verebilir.
Suyun ambalajı nasıl olmalı? Plastik şişeler mi cam şişeler mi?
Son yıllarda süregelen bir inanış olarak, plastik şişelerin içerdiği bisphenol-A (BPA) maddesinin çocuklar için zararlı olduğu düşünülmekte. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) araştırmaları ve incelemeleri sonucunda, BPA’nın suda çözünmediği ve bir risk taşımadığı ortaya çıkmış durumda. Buna rağmen önceden oluşan kötü algıdan uzak durmak için, markalar BPA’sız ürün reklamı yapıyorlar ve anneler bu konuda hala temkinli davranıp, genelde cam damacana ve cam şişeleri tercih ediyorlar.
BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!