Güzellik Sağlık Yaşam

Dehidrasyonun Ciltte Yol Açtığı Etkiler

Dehidrasyon etkilerinden kaçınmak için vücudunuzun kaybettiği suyu mutlaka yerine koymanız gerektiğini biliyor muydunuz? İnsan vücudu büyük oranda sudan oluşur ve bu suyun vücudunuzda sabit kalacağı anlamına gelmez. Bu yüzden gün içerisinde içtiğiniz su ile ne kadar su kaybettiğiniz arasındaki dengeyi bulmanız önemlidir.

Aktif bir hayatınız varsa, güneş altında kaldığınız süre fazla ise veya spor yapıyorsanız su kaybınız da o derece çok olur. Vücudun susuz kalması demek kalsiyum, potasyum ve sodyum minerallerinin de eksikliği demektir. Rehberimizden susuz kalmanın cilde etkilerini ve olumsuz durumlar yaşamamak için alabileceğiniz önlemleri öğrenebilirsiniz.

Dehidrasyon Nedir?

Dehidrasyon, vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için yeterli miktarda su tüketilmediğinde ortaya çıkan durumdur. Sıklıkla aşırı sıvı kaybı ve yeterli miktarda su içilmemesi ile görülür. Susuzluk, hafif ve şiddetli fizyolojik belirtileri dışında mental olarak da depresyon ve enerji kaybı gibi etkileriyle hayatınızı sekteye uğratabilir.

Dehidrasyon Belirtileri

Dehidrasyon belirtileri hafif ve şiddetli olmak üzere iki şekilde derecelendirilebilir. Her iki durumda da belirtiler dikkate alınmalı ve susuzluk sorunu çözüme kavuşturulmalıdır.

Hafif belirtiler arasında susuzluk hissi, kas krampları, ciltte kuruma, soğuk deri, idrar sıklığında azalma ve idrar renginde koyulaşma, ağız kuruluğu ve baş ağrısı görülür.

Şiddetli belirtiler arasında ise idrar yaparken zorlanma, kabızlık, bilinç kaybı veya bulanıklığı, baş dönmesi, gözlerin küçülmesi, etrafa olan ilginin azalması, düşük tansiyon ve ciltte kuruluk görülür.

Günlük tüketmeniz gereken su miktarının altında su tüketirseniz idrar yaparken zorlanmakla birlikte böbrek taşı oluşumuna da davetiye çıkarabilirsiniz. Her sıvı kaybettiğinizde belirtiler daha fazla ve sık ortaya çıkar. İleri düzeyde kaybedilen sıvı sebebiyle böbrek yetmezliği, bilinç kaybı ve kas sıkışması gibi riskli durumlar ortaya çıkabilir. Diğer yandan oluşan riskli durumlar diğer organlara da sıçrayabilir; karaciğer, kalp ve beyin gibi organlar da etkilenebilir.

Dehidrasyonun Ciltte Yol Açtığı 5 Olumsuzluk

Birçok kişi susuz kalmanın önemli bir durum olmadığı kanaatindedir. Halbuki susuzluk özellikle fiziksel olumsuzluklar yaşamanın temel sebebi olabilir. Örneğin kabızlık, kalp basıncının düşmesi veya çarpıntı gibi gündelik hayatınızı yakından ilgilendiren sorunları susuzluk sebebiyle yaşıyor olabilirsiniz. Dehidrasyonun cilde etkileri de göz ardı edilemeyecek düzeydedir.

  • Susuzluğun ciltteki en hissedilir etkisi kuruluktur. Susuz kalan bir vücudun her yerinde kuruluk görülebilir. Kuruluk aynı zamanda kaşıntıya da yol açtığından cilt sürekli nemlendirilme ihtiyacı duyar.
  • Cilt uzun süre susuz kaldığında mat ve soluk bir görünüme bürünür. Yani parlaklığını kaybeder. Sürekli hasta ve yorgun bir görüntü sergilersiniz.
  • Göz altında koyulaşma görülür. Koyu halkalarla birlikte farklı renk değişiklikleri de gözlenebilir. Bu da yine hasta ve yorgun bir görüntü meydana getirir.
  • Cilt yüzeyinde hidrolipid adlı bir tabaka vardır. Bu tabakanın görevi cildi enfeksiyon, alerji, tahriş ve kuruma gibi dış etkilerden korumaktır. Susuz kalan, dehidrasyona uğramış bir vücutta hidrolipid tabaka zayıflar ve cilt korumasız bir hale gelir.
  • Vücudun susuz kalması yaşlanma belirtilerini de beraberinde getirir. Susuzluk sebebiyle ciltte kırışıklıklar oluşur.

Kuruyan Cildinizi Nasıl Nemlendirebilirsiniz?

Kuruyan cildi nemlendirmek için ilk yapmanız gereken şey almanız gereken su miktarını doğru bir şekilde yönetmenizdir. Aktif bir yaşam sürüyorsanız günlük 2,5-3 litre ya da daha fazla su içebilirsiniz. Masa başı çalışma ya da hareketsiz bir yaşamınız varsa bu miktar daha az olabilir. Çünkü bu durumda kaybedeceğiniz su miktarı da fazla olmayacaktır.
Dehidrasyon sebebiyle kurumuş olan cildinize düzenli su takviyesi yaptıktan sonra, cilt tipinize uygun nemlendiriciler de tercih edebilirsiniz. Böylelikle cildiniz neme doymuş, ışıldayan ve canlı bir görünüme kavuşabilir.

Kaynak


BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!