Beslenme Sağlık

İnsanlığın En Önemli İhtiyacı Olan Suyu Az İçmenin Psikolojik Etkileri Nelerdir?

Vücut sistemlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesi için en önemli besinlerden biri olan suyu yeterli miktarda tüketmek son derece önemlidir. Düzenli su içme alışkanlığı kazanmış bir kişinin vücut fonksiyonları da çok daha sağlıklı bir hâle gelir. Yetersiz su tüketimi ise fiziksel olduğu kadar psikolojik açıdan da pek çok olumsuzluğu beraberinde getirir. 

Doğru miktarda tüketilen su, mutluluk ve zindelik hormonu olarak bilinen serotoninin salgılanmasına yardımcı olur. Bu hormonla birlikte nörotransmitterlerin (sinir ileticileri) de üretimi hızlanır. Sinir sistemi için son derece önemli olan bu fonksiyonların çok daha mutlu bir hayat sürmenizde katkısı oldukça büyüktür. Yeterli miktarda su tüketmemenin anksiyete ve depresyon riskini artırdığı yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. 

Su içmenin psikolojik etkilerinin arasında uyku kalitesi de yer alır. Yeteri kadar su içmemek, uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyerek gün içinde performans kayıpları yaşamanıza neden olur. Bu durumun sonucunda ise günlük aktiviteler esnasında kötü sonuçlarla karşılaşma sıklığınızın yanı sıra psikolojinizin olumsuz etkilenme ihtimali de artar. Melatonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olan su, yeteri kadar tüketildiğinde geceleri daha rahat bir şekilde uyumanızı sağlar. Bu durum ise gün içinde stres, gerginlik ve bitkinlik gibi problemler yaşamanıza engel olur. Psikolojik olarak kendini iyi hisseden kişiler, güne zinde başlar.

Su Tüketimi ile Yorgunluk Arasında İlişki Var mıdır? 

Kendinizi hâlsiz, yorgun ve hiçbir iş yapamayacak kadar tükenmiş hissediyorsanız bunun sebebi yetersiz su tüketimi olabilir. Su tüketimi ve yorgunluk arasında doğrudan bir ilişki mevcuttur. Yeterli su alımı gerçekleşmediği takdirde kişilerde yorgunluk, dikkat eksikliği, baş ağrısı ve sinirlilik gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hâlsizliği önlemek için gün içinde düzenli olarak su tüketmek gerekir.

Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışması için tüketmeniz gereken su miktarını bilmiyor olabilirsiniz. Bu miktar kişiden kişiye değişkenlik gösterse de genel olarak yetişkin bir bireyin günde 2 ya da 2,5 litre su tüketmesi önerilir. Dilerseniz vücut indeksine göre günlük su ihtiyacınızı öğrenerek daha sağlıklı bir tüketim gerçekleştirebilirsiniz. Vücut kitle indeksine göre tüketmeniz gereken günlük su miktarını beden ağırlığı (kg) x 0,033 işlemiyle de kolayca öğrenebilirsiniz. Ancak bu miktarın çeşitli etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini unutmamak gerekir. Örneğin gün içinde fazla hareket ediyorsanız ya da terliyorsanız su tüketimini artırmanız önerilir.

Yeteri Kadar Su Tüketmediğinizde Vücudunuzda Oluşan Değişimler Nelerdir?

Susama mekanizması, vücudun gerçek hidrasyon seviyesinin daima gerisindedir. Bir diğer tanımla vücudun susuz kalması, susadığınızı hissetmenizden önce gerçekleşir. Yapılan araştırmalara göre %1 oranında yaşanan susuzluk bile kişilerin dikkatini, hafızasını ve motor becerilerini olumsuz yönde etkileyebilir. Yeteri kadar su tüketilmediğinde vücutta meydana gelebilecek değişimler şu şekilde sıralanabilir;

  • Yeterince su içmemek, doku sıvısında azalmaya neden olarak beynin hacmini küçültür. Bunun sonucunda ise hücre fonksiyonları geçici olarak etkilenir. 
  • Yetersiz su tüketimi, damarlarınızdaki kanın daha yoğun hâle gelmesine yol açar. Bu durum, kardiyovasküler sistemin kalp atış hızını artırmasını zorlaştırır. 
  • Az su tüketmenin zararlarından bir diğeri de böbreklerin su tutmasıdır. Su tutan böbrekler, idrarın vücuttan atılmasını güçleştirir. 
  • Susuz bir vücudun gün içinde bitkin ve yorgun hissetmesi kaçınılmazdır. 
  • Susuz kalmak, hızlı bir şekilde ayağa kalkıldığında ya da baş öne eğildiğinde bayılma ihtimalini artırır. 
  • Vücudun sıcaklık dengesini bozarak hipertermi gibi rahatsızlıklara neden olur. 

Görüldüğü üzere su tüketiminin önemi, yalnızca ruhsal anlamda değil biyolojik açıdan da oldukça büyüktür. Bedenin ihtiyaç duyduğu kadar su tüketmemek, yaşamsal faaliyetleri de etkileyen birçok olumsuzluğu beraberinde getirebilir. Bu tip durumlarla karşılaşmamak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek için gün içinde yeteri kadar su tüketmeye dikkat etmeniz gerekir.

Kaynaklar

  1. https://blog.bisu.com.tr/vucut-kitle-indeksine-gore-gunluk-su-ihtiyacinizi-soyluyoruz/
  2. https://acikradyo.com.tr/sudan-gelen/su-ve-insan-psikolojisi-anna-maria-genovesi-ile-soylesi
  3. https://acikerisim.erbakan.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12452/3912/10302176.pdf?sequence=1
  4. https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/halsizligi-onlemek-icin-su-icin
  5. https://bilimfili.com/susuz-kaldigimizda-vucudumuzda-neler-oluyor
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147771/

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!