Vücudun yaşamsal faaliyetlerini destekleyen suyu tüketirken belirli kriterlere dikkat etmek gerekir. Bu kriterlerin başında ise suyun son kullanma tarihi (SKT) gelir. Marketlerden, büfelerden ya da herhangi bir yerden temin ettiğiniz suların üzerinde bir tarih bulunur. Bu tarihin çoğu zaman kontrol edilmemesi, suyun tüketim ömrünün olmadığını düşünmekten ileri gelir. Bu durum, bir bakıma doğru olarak kabul edilebilir. Su şişelerinin üzerinde yer alan bu tarihler, aslında suyun değil ambalajın SKT bilgisidir.
Özellikle plastik şişeler, belli koşullarda insan sağlığını tehdit eden etkilere sahip olabilir. Pet şişelerde Bisfenol A olarak bilinen zararlı bir madde bulunur. Bu maddenin halk arasında bilinen ismi ise BPA’dır. Plastik şişelerin kullanım ömrü, genellikle 2 yıl kadardır. Şişenin üzerinde yer alan SKT, plastik ambalajdan suya BPA sızma ihtimalini gösterir. Dolayısıyla bir ambalajda SKT bilgisi gördüğünüzde bu tarihin suya değil şişeye ait olduğunu bilmeniz gerekir.
Su Bayatlar mı?
Bir besin ya da içeceğin tazeliğini yitirmesi, genellikle son kullanma tarihinin geçtiğini gösterir. Bu durum, pet şişede ya da bardakta uzun süre beklemiş olan sular için de geçerlidir. Bekleyen su, ilk günkü tazeliğini kaybederek sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Hatta bir gece önceden yatağınızın başına koyduğunuz pet şişedeki suyun ertesi gün tadında bir değişiklik olduğunu fark edebilirsiniz. İçme suyu, H2O’nun dışında çeşitli iyonlardan ve moleküllerden meydana gelir. Bu bileşenlerde gerçekleşen küçük değişiklikler bile suyun tadının farklılaşmasına neden olabilir.
Tat değişiminin bir diğer nedeni ise sıcaklıktır. Bardağa yeni alınmış soğuk suyun tanecikleri daha yavaş hareket eder. Bu durum, bazı tatların algılanmasını zorlaştırabilir. Su ısındıkça taneciklerin hızlı hareket etmeye başlaması, gizlenen tatların da açığa çıkmasına neden olur. 1 ya da 2 gece beklemiş suyun tat dışında herhangi bir eksisi bulunmaz. Ancak çok uzun süre bekleyen yani tarihi geçmiş olan su, bayatlar ve mikroorganizmalar oluşturarak insan sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle satın aldığınız suyu kısa süre içinde tüketmenizde fayda vardır.
Tarihi Geçmiş Şişedeki Su İçilir mi?
Suyun tarihinin geçmesi, yaşamsal açıdan son derece önemli olan bu sıvının daha önce içerisinde barındırdığı yararlı maddeleri kaybetmesine yol açar. Özellikle kapağı açılan fakat tüketilmeyen şişe su, havadaki zararlı mikroorganizmalarla kolayca etkileşime girer. Bu durum, bakteri üremesini hızlandırarak ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Bu nedenle vücut sağlığını korumak için tüketim aşamasında suyun son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat etmek gerekir.
İçme suyu seçerken SKT dışında birtakım kriterleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Örneğin su markasının Sağlık Bakanlığı’ndan üretim izni almış olması çok önemlidir. Damacana ya da şişenin etiketinde ürünün ruhsat numarası ve tarihi mutlaka yer almalıdır. Etiketlerde suyun analiz değerlerinin bulunması da gerekir. Bu sayede kişiler ürünün içeriğine göz atabilir, tercih edecekleri marka hakkında bilgi sahibi olabilir.
İçme suyu seçerken dikkat edilmesi gerekenlerin arasında sıvının berraklığı da yer alır. Bulanık ve yeşil renge sahip olan su, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Suda bunun gibi değişimlerle karşılaşmamak için damacanayı serin, kuru ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde muhafaza etmeniz önerilir. Özellikle uzun süre boyunca doğrudan güneş ışığı alması, suyun hızlı bir şekilde bayatlamasına engel olur. Damacana suyun son kullanma tarihi geçmeden tüketilmemesi hâlinde çeşitli sağlık problemleri meydana gelebilir.
Damacana Sularda Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?
Damacana sularda son kullanma tarihi, genellikle ambalajın kapağının üzerinde yer alır. Bunun dışında üretim tarihi, parti ve seri numarası gibi bilgilere de söz konusu alandan kolayca ulaşabilirsiniz. Tüm bunlara ek olarak şişenin ve kapağın üzerinde suyun markasının yazdığı bir hologramın da bulunması gerekir. Emniyet bandı olarak da bilinen bu hologram, markayla ilgili çeşitli bilgilere ulaşmanızı sağlamasının yanı sıra şişenin hijyen ve sağlık açısından da güvenilirliğini yansıtır. Bu doğrultuda damacana su alırken kapağın emniyet bandının bulunmasına ve SKT bilgisine dikkat etmeniz önerilir.
Kaynaklar
- https://blog.bisu.com.tr/icme-suyu-secerken-dikkat-edilmesi-gerekenler/
- https://www.marsu.com.tr/su-bayatlar-mi-suyun-kullanim-omru-ne-kadardir/
- https://bilimteknik.tubitak.gov.tr/system/files/makale/su_58.pdf
- https://evrimagaci.org/pet-siselerdeki-su-kanser-yapar-mi-1165
- https://www.koncaticaret.com/damacana-su-alirken-dikkat-edilmesi-gerekenler/
- http://www.emniyetbandi.com/
BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!