Spor

Sporda Terleyerek Kaybettiğimiz Su Nasıl Geri Kazanılır?

Vücut için gerçekten vazgeçilmez bir şey varsa o da sudur. Özellikle yaz aylarında hareketsiz olsanız bile su kaybı yaşayabilirsiniz. Bu durum spor yapanlarda daha çok görülür. Vücudun işlevselliğinin sekteye uğramaması için kaybedilen suyun geri kazanılması önemlidir.

Spor Sırasında ve Sonrasında Su Tüketmek Neden Önemlidir?

Su içmek kan hacminin korunmasında, kasların fonksiyonelliğinin devam etmesinde ve vücut sıcaklığının düzenlenmesinde çok önemli bir yere sahiptir. Spor sırasında terleme yoluyla su kaybedilir, fakat bu terleme de gereklidir. Çünkü spor sırasındaki terleme vücudun ısı dengesini korumasına yardım eder. Her ne kadar gerekli olsa da kaybedilen su yerine geri konulmazsa dehidrasyon ile karşılaşabilirsiniz. 

Sporda Terleyerek Kaybedilen Suyu Geri Kazanmak İçin Öneriler

Spor sırasında ve sonrasında su içmek dehidrasyonun olası etkilerinden sizi korur. Yeterli miktarda su içmediğiniz takdirde bu durum performansınıza da etki eder. Tüketmeniz gereken sıvı miktarı her ne kadar uygulanan spora göre değişiklik gösterse de belirli miktarlarda su içmek her zaman faydalıdır. Peki sporda kaybedilen suyu nasıl geri kazanabilirsiniz?¹

  • Spora başlamadan önce yeterli miktarda su içmek vücudun su ihtiyacını bir süre dengede tutar. Diğer yandan dehidrasyonu önlemeye de yardım eder. Spordan önce idrarınızın rengine bakarak vücudunuzun ne kadar susuz kaldığını anlayabilirsiniz.
  • Spordan önce mutlaka su tüketilmesi gerektiği belirtilse de fazla su içmek de olumsuzluklara sebep olabilir. Bunun en belirgin belirtisi sık idrara çıkmadır. Sporunuz sık idrara çıkma ihtiyacınız yüzünden bölünebilir, performansınız etkilenir. Bir diğer belirtisi ise şişkinlik hissidir. Fazla su içerseniz ağırlık yüzünden yine sporunuz etkilenebilir.
  • Spor sonrası kilo kaybını gözlemleyerek ne kadar sıvı tüketmeniz gerektiğini tespit edebilirsiniz. Örneğin 1 kilo kaybınız varsa yaklaşık 1,5 litre su tüketmeniz gerektiği anlamına gelir.
  • Spor sırasında ve sonrasında yalnızca susuzluk hissettiğinizde su içmek vücudunuzun tüm sıvı ihtiyacını karşılamayabilir. Bu sebeple susuzluk hissini beklemeden, performansınızı etkilemeyecek şekilde spor sırasında ve sonrasında su içmeniz gerekir.
  • Antrenman sonrasında halk arasında soda olarak bilinen mineralli sulardan içmek de terleme yoluyla kaybettiğiniz mineralleri size geri kazandırmaya yardımcı olur. 

Sıvı İhtiyacınızı Karşılayabilecek Besinler

Bazı besinler vitaminler ve mineraller bakımından zengindir ve içerisinde bolca su barındırır. Susuzluğunuzu gidermek için alternatif yollar arıyorsanız sıvı ihtiyacınızı karşılayabilecek besinlerden de tüketebilirsiniz. Yalnız unutmamanız gereken nokta: hiçbir besin ya da içecek suyun yerini tutamaz.²

  • Salatalık: İyi yetişmiş bir salatalıkta yaklaşık %95 oranında su bulunur.
  • Domates: İçeriğinde bulunan likopen adındaki bileşen sayesinde bağışıklık sistemini korumaya ve dolaşımın yavaşlamasını engellemeye yardımcıdır. Ayrıca salatalık kadar olmasa da yine fazlaca su barındırır.
  • Yoğurt: Yoğurdun içerisinde %80 oranında su mevcuttur. 
  • Kavun: C vitamini ve potasyum açısından iyi bir kaynak olan kavunun içerisinde %90 oranında su mevcuttur. Diğer yandan tok tutmaya ve kabızlığı gidermeye de yardımcıdır.
  • Karpuz: İçeriğinde %92 oranında su bulunduran karpuz, kan dolaşımını hızlandırmaya da yardımcıdır. Yalnız çok fazla şeker içerdiğinden ölçülü tüketilmesi gerekir.
  • Marul: İçinde %95’e yakın su barındıran bir sebzedir. C vitamini bakımından çokça zengindir. 
  • Çilek: Kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olan çilek, yapısındaki bol miktarda lif barındırdığından dolayı tokluk süresini de uzatır. %90 üzerinde su barındırır.
  • Limon: %90 üzerinde su barındırır. Yazın şeker eklenmeden limonata şeklinde rahatlıkla tüketilebilir. İçeriğindeki vitaminler sayesinde vücut direncini korumaya yardımcıdır.
  • Biber: İçeriğindeki A ve C vitaminleri sayesinde hücrelerin sağlıklı bir şekilde çalışmasında rol oynar. %90 üzerinde su barındırır.
  • Kabak: %90 üzerinde su bulunduran kabak özellikle yaz aylarında hem su ihtiyacını karşılamaya, hem de sağlıklı yemekler hazırlamaya yardımcıdır.

Kaynaklar

  1.  https://www.acibadem.com.tr/hayat/sporcularda-sivi-kaybina-dair-bilmeniz-gerekenler/ 
  2.  https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/vucudun-su-ihtiyacini-gideren-10-besin

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz.

BiSU’yu indirmek için tıklayın!