Sağlık

Sebze ve Meyveler Nasıl Yıkanmalıdır?

Vücut sağlığını korumak için sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek kadar bu besinleri doğru bir şekilde yıkanmak da önem taşır. Meyve ve sebze yetiştirme süreçlerinde tarım ilacı gibi pek çok kimyasal madde kullanılır. Bu ilaçlar, böcekleri büyüme aşamasındaki meyve ve sebzelerden uzak tutsa da insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Bu nedenle tüketim öncesinde besinleri kimyasallardan arındırmak gerekir. 

Sebzeler Kimyasallardan Nasıl Arındırılmalıdır? 

Sebze meyve temizleme sürecinde temiz bir su kullanmak sağlıklı beslenme açısından son derece önemlidir. Aksi takdirde gıdaların üzerinde çeşitli bakterilerin kalması mümkün hâle gelir. Meyve ve sebze yıkama işlemi sırasında gıdalar, bol miktarda suyla ovularak kimyasallardan arındırılmalıdır.

Çeşitli doğal yöntemleri kullanarak da meyve ve sebze yıkama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sirke, tuz, limon, karbonat ya da çay ağacı yağı bu noktada tercih edebileceğiniz malzemeler arasındadır. Bu maddeler, özel bileşenleriyle gıdaları kısa sürede hijyenik bir hâle getirmenizi mümkün kılar.

Sebze Yıkamak İçin Sirkeli Su Mu Alkali Su Mu Kullanılmalıdır? 

Gıdaların temizliğinden emin olmak için genellikle sirkeli su kullanılır. Sebze meyve dezenfekte etme işleminde sirke kullanmanın temel amacı, asidik bir yıkama ortamı oluşturmaktır. Sirkeli suyun gıdalardaki pestisit kalıntılarını arındırdığı bilinir. Bu karışım sayesinde yetersiz yıkamanın meydana getirebileceği istenmeyen durumlar önlenebilir. Yapılan araştırmalara göre sirkeli su, gıdalardaki mikroorganizmaların yok edilmesinde de etkilidir. 

Sebze ve meyve yıkama işleminde alkali su kullanarak da gıdalardaki pestisit kalıntılarından kurtulabilirsiniz. Alkali su hazırlamak için limon, tuz ya da karbonata sahip olmanız yeterlidir. Bu sayede meyveleri ve sebzeleri sağlıklı bir şekilde yıkamanız mümkün hâle gelir.

Karbonatlı Su İle Meyveler Nasıl Temizlenir?

Sirkeli su, mikroorganizmaların yok edilmesine yardımcı olsa da tarım ilacı kalıntılarını temizleyemez. Bu noktada karbonatlı suyu tercih edebilirsiniz. 1 litre suya 10 gram kadar karbonat ekledikten sonra meyve ve sebzelerin minimum 8 dakika kadar karışımın içinde kalmasına özen göstermeniz gerekir. Bu sürenin sonunda gıdaları bol suyla yıkayarak tüketmeye başlayabilirsiniz. Karbonatlı sudan geçirdiğiniz meyve ve sebzeleri sirkeli suda yıkayarak bakterileri de yok etmeniz mümkündür.

Sebze ve Meyveleri Sıcak Suda mı Soğuk Suda mı Yıkamak Gerekir?

Sebze ve meyve yıkama işleminin soğuk bir suyun altında gerçekleştirilmesi tavsiye edilir. Sıcak su, çeşitli kirleri çıkarma ve bakterileri ortadan kaldırma noktasında etkili olsa da gıdaların yapısına zarar verebilir. Bu durumun sonucunda meyve ve sebzeler, lezzetlerini kaybedebilir. Yumuşak bir fırça ve soğuk su kullanarak pek çok gıdayı kirlerden arındırmanız mümkündür.

Meyve ve Sebzelerin Raf Ömrünü Uzatacak Temizlik Aşamaları Nelerdir?

Meyve ve sebzelerin raf ömrünü uzatmak için temizleme sürecine önem vermek gerekir. Bu sayede gıdaları bozulmadan tüketmeniz mümkün hâle gelir. Bu noktada takip edebileceğiniz adımlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Sebze ve meyve yıkama işleminden önce ellerinizi temiz tutmanız gerekir. Kirli ellerle yıkanan gıdalar, yeteri kadar temizlenemez. Ellerinizi en az 20 saniye su ve sabunla yıkadıktan sonra gıdaları temizlemeye başlayabilirsiniz. 
  • Sebzeleri derin bir kabın içerisine alarak soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu aşamada karbonatlı su kullanmanız da mümkündür. Marul, lahana ve kıvırcık gibi gıdaların yapraklarını ayırmayı ise unutmamanız gerekir. 
  • Sebze ve meyveleri temiz suyun altında iyice ovalayarak yıkayabilirsiniz. Patates, elma ve armut gibi sert besinler için fırça kullanmanız mümkündür. Bu fırçayı sadece bahsi geçen işlem için kullanmaya özen göstermelisiniz.

Doğru bir şekilde yıkanan meyve ve sebzeler, uzun süre boyunca elverişli koşullarda muhafaza edilebilir. Bu, çürüme ya da bakteri oluşumu gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmanızı önler. Böylece söz konusu gıdaları dilediğiniz zaman sağlıklı bir biçimde tüketebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://www.beykoz.edu.tr/content/editor/5efc4f6154d17_beykozuni-yikama-2.pdf
  2. https://haber.yasar.edu.tr/saglik/saglik-icin-sebze-ve-meyveler-nasil-yikanmali.html

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz.

BiSU’yu indirmek için tıklayın!