Yaşam

Patili Dostlarımızın Su İhtiyacı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Tüm canlıların suya ve havaya ihtiyacını olduğunu biliyoruz, fakat çoğu zaman patili dostlarımız dediğimiz kedi ve köpeklerin su ihtiyaçları yok sayılır veya göz ardı edilir. Oysaki biz insanlar gibi onların da su ihtiyacı vardır ve dostları olarak onlara bu konuda yardımcı olmamız gerekir. 

İnsanlarda olduğu gibi, hayvanların da vücudu büyük oranda sudan oluşur. Yeterli su tüketimi sağlamadıklarında da tıpkı insanlarda olduğu gibi dehidrasyon ile karşılaşabilirler. Diğer yandan fazla su tüketmeleri de sağlıklı bir durum değildir ve su zehirlenmesi yaşayabilirler. Kedi ve köpeklerin su tüketimi konusunda bilinç oluşturmak adına oluşturduğumuz rehber ile dostlarımızın suyu nasıl ve ne kadar tüketmeleri gerektikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kedilerin Su Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedilerin diğer tüm canlılara oranla hayatta kalma başarıları çok daha yüksektir. Vücutlarındaki tüm enerji kaynaklarını tüketseler bile yaşamaya devam edebilirler, fakat su içmedikleri zaman bu durum çok daha kısa sürer. Kedilerin su tüketimi hakkında bilmeniz gerekenler;

  • Tıpkı insanlarda olduğu gibi sindirim ve bağışıklık sisteminin düzenli çalışmasında ve korunmasında kedilerde de su tüketimi etken rol oynar. Yetişkin bir kedi için günlük tüketmesi gereken su miktarı en az 1 bardak olmalıdır. Tükettiği kuru mama ile de orantılı olan tüketmesi gereken su miktarı, kuru mamanın 4 katı olacak şekilde düzenlenmelidir.
  • Kedilerin ter bezleri yalnızca patilerinde bulunur. Bu sebeple sıcaklık dengesini sağlamakta güçlük çekebilirler. Burada da devreye su tüketimi girer. Özellikle yaz aylarının sıcak günlerinde, özellikle uzun tüylü kedilerde su tüketimi çok önemlidir.
  • Bilindiği gibi kediler vücutlarını ve tüylerini yalayarak temizler. Bu yüzden dillerinde her zaman tükürük salgısının yeterli miktarda üretilmesi gerekir. Yeterli su tüketemediklerinde temizlik işlemini gerçekleştirmeleri zorlaşır ve enfeksiyonlara davetiye çıkar.

Kediler su içmeye meyilli olmayan hayvanlar olarak bilinir. Bu yüzden ekstra bir çaba gerekir. Kedilerin yeterli miktarda su tüketmedikleri ise derilerinin ne kadar esnek olduğu ile kolayca anlaşılabilir. Diğer yandan yeterli su tüketmediklerinde ilerleyen yaşlarda böbrek sorunları ile karşılaşmaları da olasıdır.

Yavru kedilerde ise durum farklıdır. Yine tıpkı bebeklerde olduğu gibi yavru kedilerde doğduklarında anne sütünden su ihtiyaçlarını karşılar. Fakat anne sütünü bıraktıktan sonra su tüketmeleri önemlidir. 

Köpeklerin Su Tüketimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpeklerde su içme miktarı hangi mamayı tükettiği, hareketlilik düzeyi, yaşı ve büyüklüğü gibi etkenlerle değişiklik gösterir. 

  • Köpeğiniz eğer kuru mama ile besleniyorsa tüketmesi gereken su miktarı da artırılmalıdır. Yaş mama ile besleniyorsa su miktarı daha az olabilir, fakat yine de su içmesine özen göstermelisiniz.
  • Yavru kedilerde olduğu gibi, yavru köpekler de su ihtiyacını anne sütünden karşılar. Anne sütünü bıraktıktan sonra içmesi gereken su miktarı takip edilmelidir.
  • Anne sütünü bırakmış olan genç bir köpeğin 1,5-2 saatte bir su içmesi gerekir. Bu miktar yarım bardak olarak düzenlenebilir. Köpeğinizin hareketlilik seviyesine göre bu miktarı biraz daha artırabilirsiniz.
  • Yetişkin köpekler ise günlük ortalama 1,5 litre seviyesinde su içmesi gerekir. Başta da söylediğimiz gibi bu durum birçok etkene bağlıdır ve bunlara dikkat edilmesi gerekir. 

Patili Dostlarımızın Yeterli Miktarda Su Tüketmesi İçin Neler Yapabiliriz?

Kediniz veya köpeğiniz su içmeyi reddediyor veya aksatıyorsa birkaç çözüm önerisi ile neler yapabileceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

  • Su kabını mamasının yanına koymanız kedinizi ve köpeğinizi su içmeye teşvik eder ve hatırlamasına yardımcı olur.
  • Su kabının her zaman temiz olması gerekir. Su kabını her gün temizlemeyi unutmamalısınız.
  • Sıcak havalarda suyun ısınmaması için buz küpleri kullanabilir ya da direkt çok soğuk olmayacak şekilde su kabına soğuk su koyabilirsiniz.
  • Kedilerin sık sık musluktan damlayan suları içtiğine şahit olmuş olabilirsiniz. Bu size ufak bir fikir verebilir. Kediniz için su şelalesi almak kedinizin su tüketmesi açısından daha iyi bir çözüm olabilir.
  • Plastik kap suyun tadında değişim yaratır. Cam, porselen ya da metal kaplar kullanabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. https://heypati.com.tr/kedi-ve-kopeklerde-su-tuketimi/ 
  2. https://www.petburada.com/blog/icerik/kedilerin-su-tuketimi 

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz.

BiSU’yu indirmek için tıklayın!