Sağlık

Okula Giden Çocuk Nasıl Beslenmeli?

Okula giden çocuklar gelişme çağında olduklarından yavaş ve sürekli olarak gelişim gösterirler. Çocukların sağlıklı büyümesi için en önemli faktörlerin başında ise düzenli ve dengeli beslenme gelir. Okul çağında beslenme dengeli ve sağlıklı olduğu takdirde çocukların büyüme sürecini olumlu yönde etkiler. Ayrıca düzenli beslenmeyle büyüyen çocukların yetişkin olduklarında obezite, diyabet, tansiyon ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimali de minimize edilmiş olur.

İlkokul çağı, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının çocuğa kazandırılması için önemli bir dönemdir. Okul çağı çocuklarında beslenme; yaşa, fiziksel aktiviteye, kiloya ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. Ancak sağlıklı bir gelişim için çocuğunuz günde 4 öğün yemek yemesi gerekir. Bu da bir ebeveyn olarak çocuğunuzun evde kazandığı beslenme alışkanlıklarını okulda da devam ettirmesini sağlamak anlamına gelir.

Sağlıklı Bir Öğün için Çocuğun Beslenme Çantasında Neler Olmalı?

Beslenme çantasına koyulabilecek yiyecek ve içeceklere geçmeden önce kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu unutmamalısınız. Ne yazık ki açlık hissinin henüz duyulmaması, okula geç kalma korkusu ve ebeveynlerin yeterince vakit ayıramaması gibi nedenler çocuğun kahvaltı öğününü atlamasına sebebiyet verir. Okul çağı çocuklarında beslenmede kahvaltı mutlaka başrolde olmalıdır. Sonrasında beslenme çantasına ekleyebileceğiniz sağlıklı yiyeceklerle çocuğunuzu okula gönderebilirsiniz.

Çanta hazırlarken okul çağı çocukları için sağlıklı beslenme önerilerine dikkat etmeniz gerekir. Ara öğünlerde taşıması kolay ve tatlı isteğini bastıran kuru meyveleri tercih edebilirsiniz. Kefir ve ayran gibi besleyici değeri yüksek içeceklerin yanı sıra protein yönünden zengin yiyecekleri de çocuğunuzun çantasına eklemeniz gerekir. Okul çağındaki çocuğun beslenme menüsüne ekleyebileceğiniz yiyecek ve içecek önerilerini aşağıda inceleyebilirsiniz.

Süt ve Süt Ürünleri Ekleyin

Okul çağı çocuklarında beslenmeye süt ve süt ürünlerini mutlaka eklemelisiniz. Sağlıklı bir kemik gelişimi için çocukların 1 kibrit kutusu kadar peynir, 2-3 bardak da süt veya yoğurt tüketmesi tavsiye edilir. Kemik gelişimini olumlu yönde etkileyen süt ürünleri, vücuda gerekli olan proteini de kazandırır. Besleyici değeri yüksek olan süt, çocuğunuzun günlük olarak tüketmeyi alışkanlık hâline getirmesi gereken içeceklerden biridir. Yanına ev yapımı kek gibi sağlıklı yiyecekleri koyarak çocuğunuzun beslenme çantası için lezzetli bir menü oluşturabilirsiniz.

Meyveyi İhmal Etmeyin

Çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendiren, vitamin ve mineral yönünden zengin meyveleri her öğün tüketmesine özen göstermelisiniz. Mümkünse hazır meyve suyu almak yerine çocuğunuza bu vitamin ve mineral kaynağını en doğal hâliyle sunmaya çalışın. İçecek olarak tüketmek isterseniz meyveleri evinizde sıkarak beslenme çantasına eklemeyi tercih edebilirsiniz. Ayrıca kuru meyveler de ara öğün olarak okul çağı çocuklarında beslenme menüsüne eklenmelidir. Fındık, ceviz, badem, kayısı, üzüm ve incir gibi sağlıklı atıştırmalıklar çocuğunuzun beslenme düzenini oluşturmasına katkıda bulunur. Buna benzer atıştırmalıklar çocuğun tatlıya duyduğu isteği de azaltacağı için daha sağlıklı bir gelişim sürecinin oluşmasına imkân verir.

Bol Su Tüketimine Yönlendirin

Okul çağında dengeli beslenme, su tüketimiyle de yakından ilişkilidir. Çocukların yaşam kaynaklarımızdan biri olan suya duydukları ihtiyaç, yetişkinlere göre neredeyse 2 kat fazladır. Çocuklarda günlük tüketilmesi gereken su miktarı, cinsiyet de dâhil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak yine de her çocuğun gün boyu tüketmesi gereken asgari su miktarı vardır. Vücut yüzeyine göre hesaplanan su miktarı, 100 kaloriye 100 mililitre olacak şekilde tüketilebilir. Okul çağındaki çocukların tüketmesi gereken su miktarı, yaşa göre de değişir. Örneğin 4-8 yaş arasındaki çocuklar günde 1,4 litre su tüketmelidir. 9-13 yaş arasındaki kız çocukları ise 2,1 litre su tüketimine ihtiyaç duyar. Bu miktar aynı yaştaki erkek çocuklarında 2,4 litredir.

Kaynaklar

  1. https://www.acibadem.com.tr/hayat/okula-giden-cocuklara-beslenme-onerileri/
  2. https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/okul-cagindaki-cocuklar-icin-4-beslenme-onerisi
  3. https://basarihastanesi.com/blog/beslenme-cantasinda-neler-olmali/
  4. https://www.acibadem.com.tr/hayat/cocugunuz-hangi-yasta-ne-kadar-su-tuketmeli/#:~:text=1%2D3%20ya%C5%9F%3A%201.3%20litre,3.3%20litre%2C%20su%20i%C3%A7ilmesi%20gerekir

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!