Bebek Beslenme Sağlık

Bebekler ve Çocuklarda Günlük Tüketilmesi Gereken Su Miktarı Nedir?

Su tüketimi konusunda sürekli yetişkinlerin ihtiyaçlarından bahsedilirken, esas önemli olan çocuklarda su tüketimi konusunu göz ardı etmekteyiz. Bebeklik ve çocukluk döneminde bilinçsiz bir şekilde tüketilen su, birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Bu yazımızda gözden kaçırılan bebeklerde ve çocuklarda su tüketimini ele alacağız.

Bebeklerin Günlük Su İhtiyacı Nasıl Belirlenir?

Bebeklikte su ihtiyacının belirlenmesinde yaş, boy, kilo gibi temel etkenlerin yanında hava şartları da etkili olmaktadır. Bebeklerin ilk 6 ay içerisinde ilave olarak suya ihtiyaçları yoktur. Bunun temel sebebi anne sütünün büyük oranda su içeriyor olmasıdır.

Bebeklerin su tüketme ihtiyacı genellikle ilk 6 ayın sonunda başlar. Çünkü 6 ayın sonunda ek gıdalara geçiş yapılır ve anne sütüyle beslenme oranı düşebilir. Ek gıdalarla birlikte başlayan su içme sürecine yemek aralarında bebeğe bir miktar su verilerek başlanabilir. 1-3 yaş aralığında ise tüketilmesi gereken miktar 1 litreye kadar çıkabilmektedir. Diğer yandan 6 ay sonunda bebeğin hala anne sütü ile beslenmeye devam ediyor olması da günlük tüketmesi gereken su miktarını belirlemede etkilidir, çünkü hala anne sütünden su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır.¹

Belirtilen oranların tüm bebeklerde aynı olmasının mümkün olmadığını göz önünde bulundurmamız gerekir. Burada anne sütünden ne kadar beslendiği, kilosu, boyu ya da hava şartları gibi faktörler tespit edilerek bir uzmandan destek alınması gerekli olmaktadır.

Çocuklarda Günlük Alınması Gereken Su Miktarı Nasıl Belirlenir?

Çocukların içmesi gereken su miktarı, bebeklere göre artmaktadır. Bebekler anne sütüyle günlük su tüketiminin tamamını karşılayabilir. Çocuklar ise artık anne sütünü bıraktığından daha fazla su tüketmeye ihtiyaç duyarlar. Çocuklarda günlük alınması gereken su miktarı belirlenirken tıpkı bebeklerde olduğu gibi yaş, kilo ve boy gibi faktörlere dikkat edilir.

  • 1-3 yaş aralığındaki çocuklarda günlük su tüketimi 1-3 litre,
  • 4-8 yaş aralığındaki çocuklarda günlük su tüketimi 1-4 litre,
  • 9-13 yaş aralığındaki çocuklarda günlük su tüketimi 2-4 litre,
  • 14-18 yaş aralığındaki çocuklarda günlük su tüketimi 2-3 litre seviyesindedir.²

Çocuklarımıza Verdiğimiz Suda Dikkat Etmemiz Gereken Değerler Nelerdir?

Bebeklerin ve çocukların, yetişkinlerle aynı sindirim veya bağışıklık sistemine sahip olmadığını da bilmemiz gerekir. Vücutları mikroplara son derece açıktır ve sudan gelecek herhangi bir mikrop ya da bakteri hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Çocuğunuza ve bebeğinize içireceğiniz suda şu noktalara dikkat etmeniz faydalı olacaktır:

  • Bebeğe verilecek suyun 5-10 dakika kadar kaynatılıp sterilize edilmesi gerekir. Fakat aynı su tekrar kaynatılmamalıdır. Tekrar kaynatılması durumunda değerlerde değişiklik yaşanabilir.
  • Kalsiyum ve sodyum miktarı fazla olan sular tercih edilmemelidir. Bunlar yerine pH değeri 7.0 ve üzeri olan sular içirilmelidir.
  • Flor oranı 1.5’tan fazla olmamalıdır. Florun fazla olması bebeklerin diş gelişimine zarar verebilmektedir.³

Çocukların ve Bebeklerin Az Su Tükettiği Nasıl Tespit Edilebilir?

Çocuklarda az su tüketimi tuvalete gitme sıklığı ile kendisini gösterir. Çocuğunuz yaklaşık 2-3 saatte bir tuvalete gidiyor, idrarı açık renkli ve kokusuz ise çocuğunuzun yeterli miktarda su tüketimi sağladığını söyleyebiliriz. Bebeklerde ise bu durum kirlenen bezlerle anlaşılabilir. Günde 6-7 defa bezini kirleten bir bebeğiniz varsa yeterli miktarda su tükettiğini varsayabiliriz.

Çocuğunuzun fiziksel ve zihinsel performansında düşüklükler görüyorsanız, en başta bir uzmana danışmanız gerekmekle birlikte su tüketimini de gözden geçirmenizin faydalı olacağını söylememiz gerekir. Çünkü yetersiz su tüketimi çocukların hareketlilik ve başarı düzeyinde de etkili olmaktadır.

Kaynaklar

  1. Kaynak
  2. Kaynak
  3. Kaynak

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz. Üstelik şimdi İstanbul’da Hızlı Teslimat servisiyle damacana su yanında evin temel ihtiyaçları da toptan fiyatına anında geliyo!

BiSU’yu indirmek için tıklayın!