Beslenme

Evde Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklık sistemi, insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan kusursuz bir savunma mekanizmasıdır. Organ, hücre, protein ve doku gibi bileşenler bu sistemin parçalarıdır. İnsan vücudu bir patojenle karşılaştığında bağışıklık tepkisi devreye girer. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, patojeni yok edecek güce sahiptir. Beslenme düzenine belirli gıdaları ve içecekleri dâhil ederek bağışıklık tepkisinin güçlendirilmesi mümkündür. 

Ani mevsim değişimleri; stres, bağışıklık sisteminde dalgalanmalar, uyku düzeninin bozulması ve viral enfeksiyonlara yakalanma riskinin artması gibi pek çok negatif etkiyi beraberinde getirir. Bağışıklık, vücuttaki tüm sistemlerle koordinasyon hâlinde çalıştığı için onu güçlü tutmanın yolu beslenmenin yanı sıra yaşam tarzı ile de ilgilidir. Sağlık ve hijyen önerilerine dikkat edilerek vücudun bağışıklık tepkisi güçlendirilebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirme yolları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak
  • Düzenli ve yeterli uyumak
  • Stres yaratan unsurlardan uzaklaşmak
  • Sağlıklı kiloyu korumak

Evde bağışıklık sistemini güçlendirmek için stresten ve sağlığa zararlı unsurlardan uzak durmak faydalı olacaktır. Kış aylarında kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirme ve fiziksel aktivite yoğunluğunda azalma gibi durumlar söz konusu olduğu için bağışıklık sistemi zayıflayabilir, kilo artışı yaşanabilir. Bu durum, sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemini bir kez daha ortaya koyar. 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek için Ne Yemeliyiz?

Yaşamın her döneminde sağlığın korunması için dengeli ve yeterli beslenme esastır. Güçlü bir bağışıklık sistemi, beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Kış aylarında bağışıklığı artıran besinler şunlardır: 

  • Yaban Mersini: Bağışıklık sistemini güçlendiren yiyecekler arasında önemli bir yeri olan yaban mersini, antioksidan özelliğe sahip bir flavonoid çeşidi içerir. Üst solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığı olma riskini azaltır. 
  • Bitter Çikolata: Antioksidan içeriğe sahip olan teobromin, bitter çikolatada mevcuttur. Bu bileşen, vücudu serbest radikallere karşı korur. 
  • Brokoli: Önemli bir C vitamini deposu olan bu sebze, aynı zamanda güçlü antioksidanlar içerir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için düzenli olarak brokoli tüketilebilir. 
  • Zencefil: Kış aylarında bağışıklığı artıran besinlerden biri olan zencefil, pek çok farklı şekilde tüketilebilir. Zencefili dilerseniz baharat olarak yemeklerde kullanabileceğiniz gibi çay formunda da tüketebilirsiniz. Bitki, antienflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahiptir. 
  • Sarımsak: Yapılan çalışmalar, sarımsağın soğuk algınlığı riskini azalttığını ortaya koymuştur. Sarımsağı dilerseniz yemeklere ilave edilebilir ya da çiğ olarak tüketebilirsiniz. 
  • Portakal ve Asitli Meyveler: Kivi, greyfurt, mandalina ve portakal gibi meyveler C vitamini bakımından oldukça zengindir. C vitamini, soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıklarıyla mücadelede önemli bir rol oynar. Bağışıklığı güçlendirmek adına bu meyveler tüketilebilir. 

Kış aylarında bağışıklığı artıran besinlerin tüketimi aynı zamanda dengeli bir diyet için de gereklidir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için sebze, meyve ve baharat gibi ürünler tercih edilebilir. Elbette besinler kadar içecekler de bağışıklığı artırma açısından mühimdir. Tıpkı yetişkinler gibi bebeklerde ve çocuklarda su tüketimi, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazıdır. 

Bağışıklık Güçlendiren İçecekler Nelerdir?

Kış mevsiminde artan hastalıklarla mücadele için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerekir. Özellikle sıcak olan tüketilen içecekler bu noktada imdada yetişir. Bağışıklık sistemini güçlendiren içeceklerden bazıları şunlardır: 

  • Kefir: Düzenli kefir tüketimi; enflamasyonu azaltma, bakterilerle savaşma ve antioksidan aktiviteyi destekleme gibi pek çok fayda sağlar. Bağırsak sağlığı ve bağışıklık sistemi açısından faydalı bir içecek olduğu için kış aylarında sık sık tüketilebilir. 
  • Kuşburnu: Sıcak olarak içilebilen en güçlü C vitamini kaynaklarından birisi kuşburnudur. Günde bir bardak kuşburnu tüketerek bağışıklığınızın güçlenmesine katkı sağlayabilirsiniz. 
  • Su: Bağışıklık sistemi üzerinde detoksifikasyon etkisi yaratan su, yılın her döneminde olduğu gibi kış mevsiminde de bol bol tüketilmelidir. Metabolizmayı harekete geçirecek su tüketimi, vücut fonksiyonlarının doğru çalışmasını destekler. 

Kış aylarında bağışıklığı artıran besinler ve içecekler birlikte tüketildiğinde pek çok gribal hastalığa yakalanma riski azalır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bağışıklık sistemini zayıf düşürebilecek unsurlardan korunmalı, metabolizma güçlendirilmelidir. 

Kaynaklar

  1. https://npistanbul.com/bagisiklik-sistemini-guclendiren-icecekler
  2. https://www.medicalpark.com.tr/bagisiklik-sistemi-nasil-guclenir/hg-2337
  3. https://hisarhospital.com/bagisiklik-sisteminizi-guclendiren-besinler/
  4. https://www.pinar.com.tr/yasam_kaliteniz/saglik-pinarim-detay/Kis-aylarinda-bagisiklik-sistemini-guclendirmenin-yollari/43/4039/0

BiSU’da farklı su markalarını pH değerine göre kıyaslayabilir, kendinize en uygun suyu tek tuşla sipariş edebilirsiniz.

BiSU’yu indirmek için tıklayın!